Esikon päätä on särkenyt tänä syksynä lähes päivittäin eikä ratkasiua ole oikein löytynyt. Päänsärkyä oli satunnaisesti jo alaluokilla, mutta kolmannelle luokalle siirtymisen jälkeen niitä on ollut huomattavasti enemmän, päivittäin tai lähes päivittäin.

Kertotaulustressiin liittyi voimakasta päänsärkyä, mutta jatkuva vaiva tämä hiukan lievempi kipu on ja haittaa selvästi Esikon keskittymistä opetukseen ja läksyjen tekoon ja sitä kautta oppimistuloksiin.

Olen terveydenhoitajan kanssa selvittänyt asiaa ja neiti kävi silmälääkärillä näöntarkistuksessa (mainio näkö). Myös
yleiset arkeen liittyvät seikat tuntuvat olevan kunnossa:
* kunnollinen reppu
* pitkät yöunet (petiin klo 20.00- herätys 7.10)
* aamiaiseksi puuroa
* välipala ja lähes aina pieni levähdys koulun jälkeen
* joka päivä kunnon päivällinen
* ei television katselu (kotona ei vastaanotinta)
* tietokoneen käyttö hyvin rajoitettua
* ei suklaata, punaviiniä tai muuta päänsäryn laukaisevaa (joo,vitsivitsi)

Migreenityyppistä tämä päänsärky ei ole, vaikka migreeniin on taipumusta.

Tyypillisesti päänsärkyä aiheuttavia tekijöitä ovat huono hengitysilma ja huono työasento. Kukaan ei varmasti väitä etteikö kolmansien luokassa olisi todella epämiellyttävä haju, itse sain päänsäryn jo vanhempainillan aikana.
Perheessämme on myös astmaa ja allergiaa, joten herkkyyttä löytynee. Tälle asialle tuskin helposti ja nopeasti voi mitään tehdä, mutta huono työasento, jossa Esikko joutuu kirjoittamaan kädet lähes olkapäiden tasalla ei ainakaan paranna tilannetta ja on helpohkosti koeteltavissa vaihtamalla sopivankokoinen/ säädettävä pulpetti.

Tyyny pyllyn alla ei ole kestävä ratkaisu, sillä silloin eivät jalat ulotu lattiaan ja itse selkäsairaana tiedän, ettei tällöin pysty istumaan ergonomisesti oikein. Ja tyyny pyllyn alle ja jakkara jalkojen alle on aika omituista, suorastaan
tekohengitystä.

Terveydenhoitajan kanssa keskustelimme, että pulpetinvaihto kokeiluluontoisesti olisi nyt luonnollisin ratkaisu ja ehkä ehtisimme jo ennen joulua saamaan näkyviin onko kokeilusta apua. Toki voin varata lääkäriajan, mutta en usko saavani sieltä tässä tilanteessa muuta neuvoa kuin työ(opiskelu)ergonomian roiman parantamisen.

Laitoin rehtorille ja opettajalle sähköpostin aiheesta ja heti seuraavana päivänä oli tyttö saanut säädettävän tuolin ja oli hyvin tyytyväinen ratkaisuun. Opettaja vaintiedusteli mitä haluan kerrottavaksi muilel lapsille heidän ihmetellessä hienomapaa istuinta, vastasin että niin kuin asia on: kokeiullaa, josko päänsäryt vähenisivät, varmasti ainakin osa luokasta on laittanut merkille että Esikkoa usein kivistää nupista.

Toivottavasti auttaa!